Habas

Vicia faba

V našich zeměpisných šířkách roste Vlčí bob, v Peru je to odrůda zvaná Habas. Jedná se o jednoletou luštěninu patřící do čeledi bobovitých. Má rovný tlustý stonek, trojčetné podlouhlé listy, bílé květy a dosahuje do výšky 1 metru. Z květů se tvoří tvrdé bílo-zelené lusky se semeny (boby).
Právě peruánské Habas se stalo jednou z prvních domestikovaných plodin na Americkém kontinentě. Pro svou výbornou chuť a obsah nutričně bohatých látek se využívá v kuchyni a má i několik léčivých účinků.

  

 

Přínos látek ukrytých v lusku:

Habas obsahuje spoustu prospěšných látek, které tělo musí získávat ze stravy. Především se jedná o vitamíny A, B, C, E, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, beta-karoten a minerální látky: draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík, zinek, jód a měď. Díky takto komplexnímu složení živin patří Habas do kategorie SUPERPOTRAVIN. 

A jaké má tedy Habas účinky na zdraví?
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje cholesterol
  • snižuje glukózu (diabetici)
  • odvodňuje
  • působí jako zdroj energie (velmi výživná potravina - vhodná pro sportovce, při podvýživě)
  • podporuje mozek a paměť
  • posiluje srdce
  • pomáhá při zácpě
  • čistí játra
  • působí proti močovým a žlučovým kamenům
  • zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby (díky lecitinu)

Habas v kuchyni:

Ze semen (bobů) Habas se mele moučka, která je přirozeně BEZLEPKOVÁ, a tudíš vhodná pro osoby trpící celiakií. Většinou se míchá s dalšími druhy mouk před vytvořením těsta. Jinak se využívá především k přípravě slaných jídel. Dá se zkombinovat s jakýmikoliv potravinami (vyjma ovoce a medu - s nimi se příliš vhodně chuťově nedoplňuje. Mouka Habas výborně poslouží jako zahušťovadlo do omáček a polévek.

Jiné využití:
Kromě použití v kuchyni a již zmíněných léčivých účinků se mouka Habas využívá též jako:
  • teplé obklady na otoky varlat
  • oplachová kůra zbavující mastných vlasů
  • proti bolesti svalů
  • napomáhá hojení ran, popálenin a vředů
© ITPM