Spirulina andina

Zelená léčitelka

Zelené superpotraviny pomalu dobývají svět a objevují se na talíři vyznavačů zdravého stravování čím dál častěji. Co je na nich tak výjimečného, kromě jejich zelené barvy? Samozřejmě, že popularitu si vysloužily díky skvělému obsahu živin a tělu prospěšných látek.
Právě Spirulina je jednou z nejznámějších zástupkyň zelených superpotravin. Jedná se o modrozelenou drobnou vodní sinici, jejíž název je odvozen od její struktury - vláken stočených do mikroskopické spirálky. Přestože se jedná o velmi malou žijící jednotku, je vědecky prokázáno, že je nutričně nejbohatším mikroorganismem na zemi, který se zde vyskytuje již více než 3 miliardy let jako základ pokrmového řetězce.

 

Proč právě Spirulinu z And?

Spirulina Andina je pěstována v horském prostředí Ekvádorských And ve výškách 2 800 m.n.m, kde je příroda čistá a nedotčená. Vliv na kvalitu Spiruliny má i délka slunečního svitu, která je ve vysokých nadmořských výškách dlouhá, a proto Spirulina z And vykazuje nejlepší jakost na trhu. Jedná se o 100% přírodní geneticky nemodifikovanou potravinu pěstovanou bez použití pesticidů ve speciálních sklenících. Obrovské skleněné haly dovolují slunečním paprskům pronikat dovnitř a zajišťují tak Spirulině dostatek prostoru na provádění fotosyntézy. Tím se z této sinice stává skutečný akumulátor sluneční energie. Pro pěstování Spiruliny je zapotřebí dostatek sladké vody, která se v Andách získává z čistých podzemních ledovců. Spirulina Andina se tedy může pyšnit nálepkou "nejkvalitnější na světovém trhu."

Co tento zelený zázrak obsahuje?

Spirulina je skutečně Superpotravina s velkým S. Jak již bylo řečeno, jedná se o nutričně nejbohatší mikroorganismus na Zemi. Obsahuje zelené barvivo chlorofyl a vysoce vstřebatelné plnohodnotné bílkoviny (vstřebatelnost až 80% + obsah všech základních esenciálních aminokyselin). Je to největší zdroj beta-karotenu na světě. Kromě toho poskytuje tělu všechny známé vitamíny (A, B, C, D, E i K), kyselinu listovou a také vitamín B12. To je rarita v rostlinné říši, neboť vitamín B12 je přítomen pouze v živočišných produktech. Často bývá deficitní u veganů, což činí ze Spiruliny vhodnou potravinu pro doplnění jídelníčku osob nekonzumujících maso, vejce a mléčné výrobky.
Mimo již zmíněných látek obsahuje Spirulina velké množství minerálních látek a stopových prvků. V největší míře železo, dále potom vápník, sodík, draslík, hořčík, fosfor, mangan, zinek, meď a selen.

Spirulina a účinek na zdraví:

Spirulina - lék a preventivní prostředek na téměř jakoukoliv chorobu. Čistá, přírodní potravina plná živin, která by se měla stát dle odborníků každodenní součástí naší stravy. Je vhodná pro děti, těhotné i kojící ženy, sportovce a lidi všech věkových kategorií. 

  • Skvělé antioxidační účinky - posiluje imunitu, detoxikuje tělo. zpomaluje stárnutí buněk
  • Dokonalá výživa - dodává všechny potřebné makro i mikro-nutrienty.
  • Snižuje cholesterol
  • Vyrovnává krevní tlak (snižuje vysoký tlak, mírně zvyšuje nízký tlak)
  • Zlepšuje střevní mikroflóru
  • Podporuje krvetvorbu - pomáhá při anémii, zimomřivosti
  • Preventivně působí proti srdečním chorobám
  • Vhodná k léčbě onemocnění štítné žlázy
  • Mírní projevy alergií, zánětů
  • Dokáže na dlouho zasytit - vhodné při redukci hmotnosti
​Účinky Spiruliny se ještě více podpoří v kombinovaném užívání společně s Chlorellou (zelená jednobuněčná řasa, též superpotravina).

Jak Spirulinu užívat:
Spirulina bývá nejčastěji upravena do práškové formy. Sinice je speciálním postupem vysušená a šetrně namletá. 
Doporučuje se konzumovat 1-3 lžíce za den pro dospělé a poloviční dávku pro děti. Dávku lze užívat najednou i během dne, v kterou koliv denní dobu, a to nalačno i s jídlem.
Vhodné je Spirulinu konzumovat v kombinaci s tekutinou - vodou, mlékem, džusem anebo ji přidávat do ovocných přesnídávek, smoothies či jogurtů. 
Stravu nutričně obohatí a oživí svojí zelenou barvou.
Pro přípravu je vhodné používat mixér či šejkr.


Na co nezapomínat:

Celkově na světě trpí nadváhou více než 1 milirda lidí. OSN a Světová zdravotnická organizace (WHO) zjistily, že nadváha a obezita jsou způsobeny podvýživou! K tomuto paradoxnímu jevu dochází kvůli faktu, že prodávané potraviny jsou nekvalitní - nutričně prázdné (chudé na živiny). Člověk tak musí zkonzumovat velké množství, aby se cítil nasycený. Tím dodá svému tělu extrémní množství kalorií, ovšem minimum potřebných látek. Populace tloustne a podlamuje si své zdraví.
Se Spirulinou v jídelníčku docílíte opačného efektu. Stačí malé množství a dodáte organismu potřebné živiny, pocit sytosti a podpoříte své zdraví.


© ITPM