Domů >> Yuca

Yuca

Manihot esculenta

Přestože Yuca byla známá v Latinské Americe již v předkolumbovské éře, dnešní svět tuto jihoamerickou rostlinu teprve znovu objevuje. Jedná se o stálezelený keř s hnědými hlízami, uvnitř bílými, které jsou již po mnoho let jednou z nejdůležitějších kulturních plodin na světě. Mají hned několik názvů jako: "maniok", "kasava" či "tapioka".  Pro svůj růst nevyžadují speciální klimatické podmínky a jsou rozšířeny i v málo úrodných tropických a subtropických oblastech celého světa.

   

 

Co Yuca obsahuje?

Hlavní složkou hlíz Yucy jsou sacharidy, z toho především škrob, které tvoří asi 90% celkové hmotnosti. Po rýži a kukuřici se jedná o největší zdroj lehce stravitelných sacharidů. Yuca je přirozeně bezlepková, a tím pádem vhodná pro celiaky. 
Kromě sacharidů jsou hlízy zdrojem vlákniny, vitamínu K (méně pak vitamínů A, B a C), vápníku, železa, hořčíku, zinku, sodíku, fosforu a mědi.


Vliv Yucy na náš organismus: 

  • Zdroj energie (díky množství sacharidů)
  • Podporuje krvetvorbu, prevence anémie (díky obsahu železa a vitamínu K)
  • Posiluje kosti, zuby, nehty a vlasy + zabraňuje osteoporóze (díky obsahu vápníku)
  • Snižje hladinu kyseliny močové, léčí dnu
  • Zlepšuje krevní oběh
  • Stabilizuje hladinu cholesterolu a krevní tlak
  • Zlepšuje zažívání (vysoký obsah vlákniny, je lehce stravitelná)
  • BEZLEPKOVÁ
  • NÍZKOKALORICKÁ, přesto zasytí - vhodná při dietách (pouze 500 kJ na 100g)
  • vhodná potravina pro těhotné a kojící ženy (díky obsahu kyseliny listové podporuje vývoj plodu)

Yuca v kuchyni:
Aby se Yuca dala využívat v domácnostech při přípravě pokrmů, musí tomu předcházet složitý proces zpracování. Sklizené podzemní hlízy je zapotřebí nechat několik dní namáčet ve vodě, poté uvařit, usušit a dle požadované výsledné formy nakrájet či nastrouhat. V syrovém stavu je v Yuce přítomen nebezpečný kyanovodík, který se však tepelným zpracováním odstraňuje. 
Yuca se využívá ve formě moučky či škrobových kulatých granulek - tzv.tapiokových perel.
Mouka může plně nahradit klasickou pšeničnou mouku. Je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a výsledné těsto je vláčné a málo drobivé. Prášek z Yucy je možné využít k zahušťování pokrmů.
Z tapiokových perel se připravují speciální dezertní pudingy či oblíbené Bubble tea nápoje.


© ITPM