Hierba Luisa -Lemon grass

Cymbopogon citratus (DC)Stapf.
Synonimy: Andropogom citratus DC, A. Ceriferus Hack.


Hierba Luisa je druhem trvalé trávy, pocházející z Indie a náležející do čeledi Poaceae (lipnicovitých). Jako léčivá rostlina je pěstována rovněž v Jižní Americe a jiných tropických a subtropických částech světa. Roste v hustých trsech, dorůstajících výšky 120 až 150 cm a snadno se množí sazenicemi. Hierba Luisa má zelené, dlouhé a poměrně ostré listy a květy ve tvaru bujných klasů. Všechny části rostliny vydávají silnou, citronovou vůni, díky které je také známa jako „citronová tráva“. 
Jiné její názvy jsou: citronella, lemon grass, lemon tea, yerba limon, pasta limon, pasta cedron, cana santa, canita santa, cana de limon oraz malojillo.

 


Hierba Luisa, přestože není ozdobnou travinou, je s ohledem na její příjemnou citronovou chuť i vůni pěstována téměř v každé zahradě. Z jejich čerstvých i sušených listů, užívaných jako populární kuchyňské koření, se připravuje i osvěžující nápoj, který účinně působí při bolestech žaludku a špatném trávení.
Léčivé vlastnosti Hierba Luisa se však neohraničují pouze do regulace trávení. Je známo i její působení:
antibakteriální, antiseptické, protiplísňové, protinádorové, protizánětlivé, bronchodilatační, protiastmatické, pomáhá při kašli a působí jako antioxidant
V lidové medicíně je Hierba Luisa užívána jako prostředek pomáhající při mnoha potížích
.





 Podle zkušeností tradiční medicíny i současné vědy se používá při:
  • trávicí problémy, jako jsou nestravnost, bolesti břicha, zvracení, nadýmání, zácpy, koliky a průjmy 
  • překyselení žaludku (neutralizuje žaludeční kyselinu)  
  • bolesti hlavy a závratě
  • nachlazení, chřipka, bolesti krku a horečka
  • deprese a náladovost (pomáhá při udržení koncentrace a dobré paměti)  
  • nervové vyčerpání, stres a psychická únava
  • astma
  • revma  
  • plísňová onemocnění
  • cellulitis (systematické pití odvarů ho pomáhá zredukovat) 
  • nákaza Helikobakter pylori – pomáhá při likvidaci bakterií (zvláště dobré výsledky jsou při pití oleje)  

Japonští vědci z Univerzity v Kjótó dokázali, že olej získaný z citronové trávy účinně likviduje bakterie Helicobakter pylori, způsobující vznik vředové choroby žaludku.
V tradiční východní medicíně je Hierba Luisa užívána také jako prostředek pomáhající v prevenci paradentózy a sloužící k bělení zubů potíráním listmi.
V Indii je široce používána jako prostředek proti kašli, revma a jako antiseptikum.
V Číně je citronová tráva mimo jiné doporučována k pravidelné a mimořádně účinné očistě krve.
Hierba Luisa má široké využití také v potravinářství, kosmetice a aromaterapii.

Kosmetika 

Olej získaný z listů Hierba Luisa se užívá při výrobě parfémů a mýdel. Užívá se také, a zvláště výtažky z listů, do relaxačních aosvěžujících koupelí, odstraňujících únavu a stres. K potvrzení aromaterapeutických účinků postačí vložit hrst listů do plátěného sáčku a umístit ho pod proudem vody tekoucí do vany a ponechat ho ve vaně po dobu koupele. Lze také připravit výluh z hrsti listů a vlít ho do vany naplněné vodou. Je to jednoduché a velice osvěžující.

 Kuchyně

S ohledem na chuť a vůni je Hierba Luisa všeobecně užívaným prostředkem v asijské kuchyni, jako koření do polévek, k přípravě ryb, mořských plodů a jiných jídel, zvláště v Indii, Thajsku, Laosu, na Srí Lance a Karibských ostrovech.
Z Hierba Luisa lze, zalitím porce sušených listů vroucí vodou a ponecháním do vyluhování, připravit lahodný, zdravotní čaj.
Přestože má mnoho dobrých vlastností, neměly by ho ale pít děti, těhotné a kojící ženy.
Rozdrcené lístky mohou být použity v kuchyni jako koření dodávané do různých pokrmů.
Jak je vidět, Hierba Luisa, tato „tráva“ s chutí, vůní a pozitivními účinky na náš organizmus, si nepochybně zasluhuje, abychom ji měli vždy pod rukou.
Osvěžující čaj s blahodárnými účinky a citronovou chutí
  
Obvyklý způsob použití :

1-2 lžíce rostliny  zalít cca 700 ml studené vody, a na mírném ohni 5 minut povařit.
Nechat chvíli odstát a odcedit. Pít 3x denně, možno popíjet i kdykoli během dne.
Lze i cca 1 lžičku rostliny (podle chuti - na sklenku nápoje) zalít vroucí vodou a ponechat vyluhovat.